MAVİ KELEBEKLER

mavi kelebekler , blue butterflies , butterflie


Kelebekler hepimiz için yeniden doğuşu temsil eder değil mi ? Çirkin tırtıl kozasında dünyanın en güzel canlılarından birine dönüşür ve doğaya uçar gider . Ama bir ulus var ki , onlar için kelebeklerin bambaşka bir anlamı vardır.
Doksanlı yıllarda Bosna ve Kosova’da yapılan katliamlara ait mezarların bulunamaması için Sırplar , bu mezarları çok iyi saklamışlardı .  Mezarları kazabilecekleri kadar derin kazmışlar ve üstünü de  çevreye uygun olarak düzenlemişlerdi . Bu sebeple soykırım iddialarında bulunan Boşnaklara cevaben Birleşmiş Milletler , soykırım yapıldığına dair yeterli delil olmadığını söylemiş ve bu iddiaları kabul etmemiştir . Bunun üzerine Bosna Devleti bu mezarların yerini kendisi araştırmaya başlar . Bir süre sonra bazı bölgelerin bitki yapısının zenginleştiği ve bu bölgelerde mavi kelebeklerin çoğaldığı gözlemlenir .  Bu bölgelerde yapılan araştırmalar sonucundaysa  yüzlerce toplu mezar ortaya çıkarılır ve bu mavi kelebekler Srebrenica Katliamı’yla özdeşleşir.

Hayat ne kadarda adaletsiz değil mi ? Bizim için kelebekler güzel şeyleri simgelerken bazıları için ölüm anlamına geliyor

2 yorum:

  1. kelebek kısacık anmışcasına yaşadığımız hayatı anımsatır.ve düşününce baştaan sona lastik gibi çekip anlamsızca acıları uzatışımızın saçmalığını.hep bi tırtıl bulmak ve kelebekliğe geçişine kadar beslemek istiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Bende isterdim , o kelebek oluşunun anına şahit olmak

    YanıtlaSil