GÖZARDI ETTİKLERİMİZ

Kevin Carter , Pulitzer  , akbaba ,vulture


Kevin Carter bu resmi çektiğinde 33 yaşındaydı , kendini öldürdüğündeyse 34 . Bu resim ve hikayesi o kadar çok şey anlatıyor ki insanoğluna .Birazcık yemek için birleşmiş milletlerin yardım kampına ulaşmaya çalışan küçük bir kız , kızın başında bekleyen bir akbaba ve fotoğrafı çeken fotoğrafçı . Kevin Carter önündeki sahneyi gördüğünde belki de ne kadar muhteşem bir kare yakaladığını düşünüyordu . Bu düşünceler içinde fotoğrafı çekti ve hiçbir şey olmamış gibi arkasını dönüp gitti.
            Kevin Carter için oradaki kız çocuğu her zaman görmeye alışkın olduğu ,  Afrika’da açlıktan ölen çocuklardan biriydi sadece . O yüzden "Biz fotoğrafçıların görevi olaylara müdahale etmek değil olanı resmetmektir" diye bir açıklama yapmıştı . Ama açıklamasıyla ters düşen bir şekilde bu resmin kendisinde oluşturduğu vicdan azabı yüzünden intihar etti . “Birini kurtarsam ne fark eder belki de şimdi kurtarsam daha sonra zaten ölecek” diye düşündü . Yada kızı kurtarsaydı resmin anlattığı trajedi azalacağı için yeterli ilgiyi göremeyecekti . Kimbilir belki de ondan elde edebileceği hiçbir çıkarı olmaması yeterliydi .
Sonuçta bahanesi ne olursa olsun , insanlık için yapmak zorunda olduğu bu yardımı yapmamak kendi hayatına mal oldu . Bir de kendi açınızdan düşünün .Belki bize bir etkisi olmadı ama kendi gözardı ettiklerimiz acaba nelere mal oldu . Kimlerin hayatlarından bir şeyler götürdü . Ardımızda bıraktığımız hangi küçük kızların tepesinde akbabalar uçuştu . Bir iyilikle yaratabileceğimiz bir kelebek etkisini tersine çevirmiş olabilir miyiz ? Hangilerimiz farkında olmadan Kevin Carter oldu acaba ?

Son olarak ; sevgili Kevin , o fotoğraftan kazandığın Pulitzer ödülünü mezarının hangi köşesine koyduğunu çok merak ediyorum . 




8 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı, ne güzel düşünceler. Selamlar.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten güzel bi konuya yani...Daha dikkatli olmak daha uyanık kalmak lazım.Teşekkürler komşu...

    YanıtlaSil
  3. ya da kaçımız o küçük kızız,arkamızda akbaba beklerken kurtarıcımız için bekliyoruz tehlikenin farkında olmadan

    YanıtlaSil
  4. Yazın canımı çok sıktı. Dünya'nın sorularını halı altı yaparak yaşamak bize öğretilmiş olan. Ezber cümlelerle işimizi yapıyoruz daha ne yapabilirim ki demek hayatımızı kolaylaştırmak, vicdanımızı rahatlatmak için tek yapabildiğimiz.

    Oysa Kevin Carter fotoğrafı çektikten sonra o kıza yardım edip sonra da bu fotoğrafla elde ettiği popülerliği kullanıp daha güzel işler yapabilirmiş. Ama buna bile gerek görmemiş.

    YanıtlaSil
  5. ~~alizafersapci

    Teşekkür ederim efenim :)

    ~~Taze kahve
    Dikkatli olmak , duyarlı olmak lazım , gözlerimizi kapatıp etrafta dolaşmamak lazım

    ~~CaDı KaZaNı

    Diğeri olmaktansa , küçük kız olmayı tercih ederim

    ~~ LLuvia

    Neye değer verdiğimiz önemli burda , ne için yaşadığımız

    YanıtlaSil
  6. bir anlık hatasını vicdan azabına çevirebilecek yüreklilikte ve bunu hayatıyla ödemiş birinin ardından söylenecek her kelime basit kalır ve soruna kendimce cevap; henüz hiçbirimiz Kevin Carter olamadık.

    YanıtlaSil
  7. çok güzel bir yazı, bu resmi çeken intihar edip kurtulmamalı, hayatı boyunca vicdan azabıyla yaşamalı.


    Herkes ben bi tanesine yardım etsem çözülmüyor, bir benim yardımımla iş degişmiyor derse kimse kimseye yardım etmemiş olur.

    YanıtlaSil
  8. ~~Karakutu
    Bir anlık hatada değil bu bence , kişilik ve yaptığı işle ilgili bir durum . Yaşayacağı vicdan azabından haberi olmadan tekrar aynı olayı yaşasa yine aynını yapardı bence .

    ~~Black Pearl
    Ama herkes kendinden kötü durumdaki birine yardım etse ne kadar çok şey değişirdi değilmi

    YanıtlaSil